3 concluzii după remiza albă cu Everton
„Why is every Arsenal draw or loss the end of the world around?”
La pauză, când Liverpool juca în zece și era condusă de Fulham pe Anfield, ne vedeam pe cai mari. Un gol cu Everton ne-ar fi trimis la trei puncte de lider și ne-ar fi făcut să vedem sezonul într-o altă lumină.
Arsenal n-a mai marcat și am avut încă un exemplu pentru cât de rapid se schimbă lucrurile in fotbal.
La fel ca starea noastră de spirit.
Mirajul schimbărilor făcute devreme
Nu e așa simplu în practică, cum e în teorie.
De atâtea ori când jocul nu mergea bine, lumea se plângea că Arteta reacționează prea târziu în meci.
Sâmbătă cu Everton am schimbat mult și destul de devreme. Nwaneri a primit jumătate de oră în teren, iar toate cele cinci schimbari au fost făcute când mai erau măcar 20 de minute de jucat.
Cu ce ne-am ales? Cu zero relații de joc și cu echipă mai debusolată decât în prima oră de joc.
Când Arteta nu schimba nimic până în minutul 80, era acuzat că nu reacționează la timp. Acum când a schimbat, pare că a gresit și că ne era mai bine cu Ø și Merino în teren.
„If Ethan comes in and scores a goal, is he a great sub? If he doesn’t, you have taken your captain out. That‘s football.” (Arteta, după meci)
2 fundași laterali inverted ne strică dinamica jocului
Dacă sunt episoade în care nu am arat deloc bine sezonul asta și în care am blocat pregresia jocului acelea sunt momentele in care am avut inverted full-backs pe ambele flancuri.
Ne înghesuim atât de mult în centrul terenului încat ne-ar fi greu cu oricine. Cu atât mai mult cu Everton-ul lui Dyche, un maestru al „Park the Bus”.
E drept că accidentările nu ne ajută, dar introducerea lui Partey și trimiterea lui Timber (jucător de picior drept) în stânga, ne-a făcut să aglomerăm și mai tare o zonă a terenului deja aglomerată.
În loc să „lărgească” terenul și să stea cât mai lipiți de tușe, Partey și Timber le-au făcut viața și mai ușoară celor de la Everton, supraaglomerând o zonă deja încărcată.
Intenția era de a-i izola pe Trossard și Saka în bandă, dar e imposibil să găsești momente de 1 vs 1 în flanc în fața unei echipe ultra-defensive. Mereu vor fi cel puțin doi adversari care vor lua în primire winger-ul nostru. Iar Trossard are tehnica și istețimea de a se descurca pe spații mici, dar nu și explozia și abilitatea unui winger top-class de a face un slalom printre adversari.
Nevoia de upgrade
Dacă-i spui unui om din exterior că echipa care a marcat cele mai multe goluri în Premier League în 2024 are nevoie de un upgrade în avanposturi, i-ar veni să râdă.
Deși Arsenal e echipa care în ultimii ani și-a bătut propriile recorduri de goluri din istoria clubului, echipa are nevoie de forțe proaspete în față.
Asta pentru că dinamica meciurilor s-a schimbat, iar adversarii mai modești își știu valoarea, se apară agresiv și uneori dublează sau chiar triplează marcajul în bandă.
Martinelli era excelent acum doi ani când adversarii încă se apărau câțiva metri mai avansat și o luau de sus pe Arsenal. Dar lucrurile s-au mai schimbat de atunci.
În același timp, Trossard are momentele lui bune, dar n-are „motorul”, forța în picioare și capacitatea de efort pentru a fi aripa noastră stânga. Martinelli are calitățile astea fizice, dar n-are finețea lui Trossard. De aici și rotația permanentă a lor și a nemulțumirilor noastre…
N-avem o „replică” a lui Saka în stânga, iar asta ne costă.
Pentru viitorul apropiat, cred că ar fi o mișcare bună ca Arsenal să nu-i prelungească înțelegerea lui Trossard (care expiră în vara lui 2026) și să-și focusese următoarea achiziție pe bani grei pe un atacant stânga de clasă, care să-l aibă pe Martinelli ca backup.
Mi-ar fi super simplu să arunc nume precum Rafa Leao și alți jucători cu „motor” și capacitate de a face diferența, dar nu știu dacă va fi cineva disponibil pe piață și dacă va exista dorință din partea clubului de a arunca cheltui măcar 100 de milioane de euro pentru acel rol. Mai multe despre cum poate evolua Arsenal voi scrie într-un material din săptămâna următoare.
Ce urmează pentru Arsenal?
Încă un egal pare semnul tot mai clar că nu e sezonul nostru. Poate că insuccesul cu Everton ne va mai relaxa și sub o presiune mai mică, jucătorii vor da un randament mai bun.
Only time will tell…
Crystal Palace - Arsenal, miecruci 18 decembrie, 21:30
Crystal Palace - Arsenal, sâmbătă 21 decembrie, 19:30
Arsenal - Ipswich, vineri 27 decembrie, 22:15
Brentford - Arsenal, miecuri 1 ianuarie, 19:30
Brighton - Arsenal, sâmbătă 4 ianuarie, 19:30
🔴 COYG! ⚪