Mult a fost, puțin mai e. Diseară începe noul sezon de Premier League, iar noi mâine o luăm de la capăt. Mai jos e un recap cu tot ce e de știut în caz că ați hibernat înaintea noului sezon.
1. Schimbări în staff?
Vara trecută a fost una mai agitată, cu plecările lui Gary O'Driscoll și Steve Round și cu venirea lui Hussein Isa, un antrenor de 31 de ani cu background în futsal, dedicat fazei de atac pozițional. Schimbarea a fost una de bun augur, Arsenal marcând un record de 91 de goluri în sezonul trecut al Premier League.
Vara asta a fost una mai liniștită din acest punct de vedere, fără vreo pierdere majoră. Am avut emoții doar la început de iunie, când atât Miguel Molina cât și Carlos Cuesta au avut propuneri de a deveni antrenori principali, Cuesta fiind chiar curtat de Norwich. Ambii au ales să rămână alături de Arteta și sunt sub contract cu Arsenal până în vara lui 2025.
2. Sistem de joc
În ziua de azi e greu să vorbești de un singur sistem de joc la o echipă cu pretenții. În funcție de dinamica fazei de atac, așezarea jucătorilor variază, dar echipa rămâne compactă, cu distanțe mici între linii, lucru care ajută la counter-pressing și la recuparea rapidă a balonului.
⚽Sunt trei poziționări pe care le vom vedea cel mai frecvent:
când atacul pozițional se inițiază de la portar:
când vom depăși prima linie adversă de pressing și construim atacul pozițional:
când pasăm ca la handbal, căutând o breșă în apărarea adversă
❌ Când n-avem mingea în posesie, în sezonul trecut ne-am așezat și am presat eficient într-un 4-4-2 în care Odegaard se alătură vârfului de atac și dă semnalul pressingului. La fel s-a întâmplat și în Emirates Cup când am avut un pressing devastator în prima repriză cu Leverkusen, semn că lucrurile vor continua în aceeași manieră.
3. Maniera de joc
Să nu ne așteptăm la o manieră de joc cu mult diferită. Nici n-am avea de ce. Când mașinăria merge, o echipă treubie să umble la reglaje fine și să nu facă schimbări drastice.
Vom avea aceeași construcție de la portar, multe trasee similare, un 9 fals care coboară mult și care lasă spațiu pentru demarcări în adâncime ale wingerilor noștri.
Rămâne de văzut:
cum se va adapta Calafiori și ce rol i-a pregătit Arteta? va juca inverted, va intra mult în centru sau va fi mai discret, în maniera lui Kiwior, lăsând-ul pe White să aibă libertate mai mare în flancul opus?
dacă venirea lui Merino (jucător de 1,89 m, cu cele mai multe dueluri aeriene câștigate în top 5 campionate din Europa în sezonul trecut), ne va ajuta să fim mai direcți în meciurile cu echipele care parchează autobuzul. Mi-ar plăcea să vedem mai des acea diagonală la colțul lung a lui Saka către Havertz (plus Merino).
vom vedea momentele în care ai noștri vor avea o libertate mare de mișcare pe teren și în care Arteta va încerca să surprindă adversarul. Pe faza de construcție, în minutul 5 al amicalului cu Leverkusen, Ben White ajunsese al doilea vârf, Havertz era mijocaș stânga, iar Odegaard și Jorginho făcuseră rocada.
4. Primul unsprezece (cu Wolves)
Până când Merino va veni la Arsenal, până când Calafiori se va acomoda, mă aștept ca Arteta să joace cu Havertz număr 8, cu Zinchenko fundaș stânga și Gabriel Jesus vârf de atac.
Apoi, treptat, în funcție de forma lor, Havertz să-i ia locul lui Gabriel Jesus în avanposturi, Merino să intre la mijloc și poate Martinelli să fie mai potrivit în stânga,
5. Schimbările cu care ne vom obișnui
Arteta spunea la o conferință din SUA că va roti mai mult sezonul acesta.
Să ne așteptăm să vedem aceleași rotații între Trossard și Martinelli, Jesus și Havertz, iar odată ce Ricardo Calafiori va intra titular, mă aștept să-l văd schimbat cu Zinchenko atunci când tabela nu arată bine. Să ne așteptăm să-l vedem pe Timber plimbat peste tot în apărare și pe Thomas Partey având un rol important (fiind pentru prima dată de când ghanezul e la club când face întreg presezonul (sănătos) la Arsenal).
6. Programul lui Arsenal
🔽 Recunosc, nu-mi place. Nu-mi place că 5 din primele 6 deplasări sunt foarte grele. Preferam un program ușor la început pentru ca echipă să-și intre în ritm, așa cum am avut parte sezonul trecut. În același timp, dacă ieșim bine din primele luni, sky is the limit.
🔼Un plus e programul (aparent) mai lejer din perioada sărbătorilor de Crăciun, acolo unde sezonul trecut am avut probleme mari.
7.Mai transferăm ceva?
Mai transferăm ceva… în afară de Mikel Merino? Asta e probabil întrebarea corectă.
🔼 Merino va fi jucătorul lui Arsenal în această vară, dar senzația mea e că clubul a lungit inutil negocierile cu Real Sociedad. Pentru câteva milioane de lire în plus sau minus, jucătorul a pierdut 2 săptămâni pe care le putea petrece lângă Arteta și Rice și care l-ar fi ajutat să se acomodeze mai repede. Acomodarea rapidă a lui Merino e crucială, mai ales în contextul în care primele trei deplasări ale sezonului sunt la Villa, Spurs și City. Asta dacă nu cumva negocierea asta mult prea dură cu Sociedad e semn că vrem să mai aducem o piesă importantă la final de august… Doar așa ar fi de înțeles.
🔽 Nu în ultimul rând, mai trebuie să vindem. E clar că Tierney și Nketiah nu mai au viitor la club, dar nu m-ar mira nici o vânzare a lui Nelson și un împrumut de deadline day al lui Fabio Vieira. Cu deadline day-ul fixat pe 30 august, cluburile care vor începe prost sezonul se vor panica și vor căuta soluții la finalul lunii.
8. Bilete la Arsenal
Sunt trei variante mari dacă vrei să ajungi la meciurile de pe Emirates:
Arsenal Romania Supporters Club. Dacă te înscrii în fan clubul recunoscut oficial de Arsenal, poți solicita bilete la meciurile de acasă. Nu poți avea garanția că fiecare cerere va avea succes, dar cu siguranță ai șanse mai mari decât prin site-ul arsenal.com. Pentru doar 80 lei (ARSC Basic), ai cea mai lejeră metodă de a avea șanse la bilete pe Emirates.
arsenal.com - Îți cumperi o categorie de membership de pe site-ul clubului și cu câteva săptămâni înainte de fiecare meci de pe teren propriu aplici pentru bilete, iar un proces automat va aloca biletele în funcție de anumite priorități. Șansele sunt foarte mici, clubul spunând că rata de succes e de 11%. Un mare avantaj la varianta asta e că ai acces la Ticket Exchange și ai șanse mari ca în ziua meciului să găsești acolo bilete de la oameni care nu mai reușesc să ajungă la meci. Doar că trebuie să fii acolo, în Londra…
site-urile neoficiale de tip livefootballtickets. Toate acele siteuri care vă apar dacă dați un google cu ”arsenal tickets”. Le-am folosit o singură dată, prin 2010 cu Wigan, totul a fost ok, dar prețul e cel puțin dublu față de cel oficial și uneori se mai trag și țepe.
9. Pe cine luăm la Fantasy de la Arsenal?
Având în vedere faptul că avem un program greu în toamnă, cu deplasări dificile la rând la Villa, Spurs și City, aș evita să iau apărătorii noștri de bază, mai ales la un preț de 6.0.
Dacă 10.0 pentru Saka vi se pare cam mult, Odegaard la 8.5 mi se pare o alegere excelentă. Norvegianul a părut în formă în amicale, n-a fost la Euro, a făcut toată pregătirea cu noi și mă aștept să aibă din nou tunul încărcat.
Tot pentru început, mai ales până Merino va ajunge la noi și Havertz va juca mai mult la mijloc, aș paria pe Gabriel Jesus, care în sfârșit a făcut un pressezon cu noi fără probleme la genunchi și pare că a scăpat de surplusul de greutate.
10. Cine e de urmărit din Academie?
L-am pierdut pe Chido-Obi Martin și nu pot să înțeleg cum Charlie Patino ajunge little by little un alt mare talent irosit sub contract cu noi.
Probabil că Nwaneri și Myles Lewis-Skelly se vor antrena tot sezonul cu echipa mare și vor prinde minute în Cupa Ligii, dar dacă e să recomand un jucător din Academie, să țineți un ochi pe Max Dowman, un puști de 14 ani, mijlocaș central de picior stâng, care aduce mult la stil cu Odegaard. S-a antrenat deja cu echipa mare și a avut o mare contribuție la căruța de goluri reușită de Chido-Obi Martin sezonul trecut la U-18.
🔴 COYG! ⚪