Arsenal și Financial Fair-Play-ul
De ce nu am transferat pe nimeni în ianuarie? O incursiune în lumea complicată a finanțelor unui club de fotbal...
Azi noapte s-a încheiat fereastra de transferuri din ianuarie, consemnând cea mai liniștită perioadă de mercato de iarnă din ultimii 15 ani. Cu o zi înainte de deadline, doar 18 jucători erau transferați în total de cluburile din Premier League, în timp ce suma totală a acestor transferuri nici măcar nu depășea costul transferului lui Enzo Fernández din ianuarie 2023.
Pentru noi, au apărut doar câteva zvonuri legate de interesul clubului pentru Toney sau Onana, dar orice intenție era tăiată din fașă de mențiunile legate de alinierea la Financial Fair Play.
Vremurile în care Pierre-Emerick Aubameyang era transferat la Arsenal de Deadline Day pe 70 milioane de dolari au apus.
Cu Everton confruntându-se cu acuzații pentru încălcarea regulamentelor de profitabilitate și sustenabilitate (PSR) ale Premier League în 2021-22 și în 2022-23, cu Nottingham Forest de asemenea anchetată de către o comisie independentă, cluburile au devenit mai precaute și mai atente ca niciodată la implicațiile reglementărilor financiare. Mai mult, în decembrie s-au luat măsuri și pentru acea metodă folosită de Chelsea pentru amortizarea pe mai mulți ani a sumelor de transferuri. Până și cluburile din Arabia Saudită au avut un ianuarie liniștit.
Astfel, s-au preferat împrumuturile de jucători sau transferarea de jucători tineri pe sume mai puțin exorbitante.
It wasn’t possible [to do any business in January] & now we didn’t have capacity to improve the team in the way that we think we want to improve it, so we decided not to do something. (Mikel Arteta)
Kieran Maguire, unul din cei mai apreciați experți financiari din jurul fotbalului britanic, spunea că suspendarea lui Everton a fost factorul decisiv care a dus la numărul foarte mic de transferuri din ianuarie. La urma urmei, a fost prima dată când unui club din Premier League i s-au scăzut puncte în clasament pentru că nu a respectat regulile FFP-ului, Everton înregistrând pierderi de 124,5 milioane de lire între 2019 și 2022.
Arsenal nu a publicat încă rezultatele financiare pe 2023, dar în ultimii ani clubul nu a stat deloc bine la acest capitol. Am terminat pe minus fiecare din ultimii patru ani, având pierderi de 45 milioane de lire în sezonul 2021-22 și alte pierderi de 107 milioane de lire în sezonul 2020-21.
În ultimii patru ani, avem pierderi care ne fac susceptibili sancțiunilor FFP și doar faptul că regulamentul Financial Fair Play permite „deducerea” anumitor cheltuieli ne-a făcut să evităm vreo anchetă.
“If the Premier League was being a little bit flexible in previous years with regards to financial fair play compliance then clearly that is no longer the case” (Kieran Maguire)
Cluburilor li se permite să piardă cel mult 105 de milioane de lire sterline pe parcursul a trei sezoane, dar anumite costuri pot fi deduse, cum ar fi investițiile în dezvoltarea tinerilor, infrastructură, comunitate și fotbalul feminin. Au mai existat și indemnizații specifice legate de pandemia de Covid-19, iar pentru a ajuta cluburile, Premier League a combinat cele două sezoane lovite de pandemie într-unul singur, transformând perioada contabilă de trei ani în patru ani.
Finanțele lui Arsenal. Ce știm?
După patru ani consecutivi în care clubul a avut pierderi (de exemplu, 45,5 milioane de lire pierderi în ultimul an fiscal), Arsenal începe să iasă la liman.
În urmă cu două săptămâni, Deloitte a publicat celebrul raport care vizează veniturile cluburilor de fotbal din Europa în sezonul antrerior.
Sezonul bun făcut în stagiunea precedentă ne-a crescut încasările cu 23% față de anul precedent, iar cele mai importante aspecte care ne privesc în raportul Deloitte sunt:
Veniturile lui Arsenal au crescut cu 23% în sezonul 2022-2023, ajungând la un total de 532,6 milioane de lire (Cu un an în urmă, veniturile totale erau de 433,5 miioane de lire). Conform Deloitte, e cel mai mare venit pe care Arsenal l-a înregistrat în istorie.
Veniturile din bilete și abonamente au fost de 118 milioane de lire, însemnând 22% din totalul veniturilor clubului. Suma crescut cu 24 milioane de lire față de încasările din sezonul precedent, dar reprezintă același procent din veniturile totale ale clubului.
Veniturile din drepturi de televizare au crescut la 220 milioane de lire, înregistrând o creștere cu 48 milioane de lire față de anul precedent. Asta s-a datorat faptului că s-au semnat contracte noi la nivel global pentru transmiterea meciurilor din Premier League și că am participat în UEFA Europa League, comparativ cu sezonul 2021-22 când am fost în afara competițiilor europene.
Veniturile din activități comerciale au ajuns la 195 milioane de lire în sezonul precedent, crescând de la 167 milioane cu un sezon în urmă. Asta se datorează în special reînnoirii contractelor cu Adidas și Emirates și atragerii de noi sponsori. Arsenal are în prezent 25 de sponsori, un record în istoria clubului. Chiar și așa, mai avem de recuperat față de cluburile de top din Europa, Arsenal fiind în afara top 10 la capitolul venituri din activități comerciale.
😊 Dar dacă mă întrebați pe mine, cel mai bun lucru pe care l-am observat în raportul Deloitte și cel mai important progres pe care l-am văzut e reducerea procentului salariilor în totalul veniturilor clubului. 51% din venituri s-au dus pe salariile angajaților în sezonul trecut, o reducere impresionantă a acestui procent, după ce ajunseserăm la peste 70% în urmă cu 2-3 ani.
Dar…
Știm că s-a redus procentul salariilor în totalul veniturilor clubului, dar raportul Deloitte nu vizează și cheltuielile cluburilor de fotbal. Iar pentru ca să ne facem o părere despre cât ar putea cheltui clubul pe jucători în următoarea fereastră de mercato (excluzând împrumuturile bancare sau infuziile de cash ale ownerilor), avem nevoie să știm cât cheltuie clubul. Momentan, Arsenal nu a publicat raportul financiar pentru anul 2023, de regulă corporațiile făcând publice astfel de date spre finalul primului trimestru al noului an.
Mai mult, raportul Deloitte nu include veniturile și cheltuielile cu activitatea de transferuri de jucători.
Iar la acest capitol, pentru Arsenal situația nu e deloc roz. Clubul reușește cu greu să se debaraseze de jucătorii inutili, iar când o face, vinde în pierdere, sub cota jucătorilor respectivi. Balanța transferurilor (transfers net spend) n-arată prea bine în ultimele sezoane…
2023-24: - 167,04 milioane euro
2022-23: - 168,1 milioane euro
2021-22: - 136 milioane euro
De altfel, de când Arteta a fost numit antrenorul lui Arsenal, suntem echipa din Premier League cu cel mai mare transfers net spend (diferența dintre achiziții și vânzări de jucători).
Haterii lui Arteta o să scoată la înaintare datele astea, criticând lipsa câștigării campionatului în toți acești ani, dar lucrurile sunt puțin mai complicate de atât și trebuie judecate în ansamblu.
Clubul a făcut cu brio tranziția de la un lot îmbătrânit, cu jucători cu salarii mari (75% din totalul veniturilor), la un lot care trimitea des în teren cel mai tânăr prim unsprezece din Premier League și care, pe hârtie, reprezintă al doilea cel mai valoros lot al unui club de fotbal din lume.
Când pui toate lucrurile în balanță, nu e de mirare faptul că Arsenal nu a transferat nimic în ianuarie 2024. Cu atât mai mult cu cât bugetul de transferuri din vară pleacă din start de la - 30 mililoane de lire, banii datorați lui Brentford pentru transferul definitiv al lui David Raya.
În tot răul și un bine
Deși îmi plăcea nebunia de Deadline Day, una peste alta eu mă bucur că s-au potolit transferurile în masă.
Devenea prea comod pentru cluburi să sară imediat pe piața transferurilor când apăreau probleme la echipe. Prea tare se obișnuiseră cluburile să transfere prost mercato după mercato și apoi în fiecare vară să o ia de la capăt. Fuga de rezolvarea problemelor in-house arată uneori iresponsabilitate și incompetență. Se poate lucra și cu ce e în lot și în academii. Uitați ce surprize plăcute sunt Miley sau Bradley, puștii care au impresionat în acest sezon. La fel, și la tineretul lui Arsenal sunt câțiva jucători care pot juca bine-mersi în Premier League.
Ce urmează
Cei patru ani consecutivi încheiați cu pierderi ne-au dus la limitele FFP-ului, dar se întrevede luminița de la capătul tunelului. Reducerea salariilor și încasările care vor veni în urma prezenței în acest sezon de Liga Campionilor plus garanția cash-flow-urilor viitoare oferită de o eventuală calificare în ediția următoare a Ligii ar trebui să ne facă să ne permitem măcar un transfer de calibru în vara lui 2024.