Convingător, nu chinuitor.
2-0 cu Brighton și mergem pe Anfield de pe primul loc în Premier League.
Când mă gândesc la un meci împotriva lui Brighton, mă gândesc la un meci cu haos, cu multe contraatacuri și verticalizări neașteptate și la un pressing agresiv din partea trupei lui De Zerbi.
N-a fost deloc așa, Arsenal având o prestație completă end-to-end, reușind să anihileze orice intenție de construcție a uneia din cele mai bune trupe de atac din Premier League și în același timp să pună presiune constant pe poarta adversă.
Intrând cu 0-0 la pauză la cabine, poți cădea în capcana de a crede că a fost o victorie chinuită. Nicidecum, Arsenal a fost în control deplin și a avut un echilibru impresionant între presiunea pusă pe poarta lui Verbruggen și limitarea riscurilor în jumătatea proprie.
Brighton marcase în fiecare din ultimele lor 32 de meciuri din Premier League, înregistrând o medie a xG-ului de 2.0 pe meci și o medie de 17 șuturi pe meci. Ieri cu Arsenal, Pescărușii au avut doar 6 șuturi spre poartă și un xG de 0.7.
0.0 era xG-ul lui Brighton în prima repriză, fiind pentru prima dată de când De Zerbi a venit la Brighton când Pescărușii nu au niciun șut spre poartă în prima repriză.
“Arsenal are the best team we have played so far this season. We are not used to suffering in this way. We are used to controlling the game.” (De Zerbi după meci)
Selecția
Cu toți absenții din lot, nu mai e o surpriză pentru nimeni care e cel mai bun prim unsprezece al nostru. Ultima dilemă, poziția de LCM, pare să fie acontată pentru moment, Kai Havertz cimentându-și rolul de mijlocaș central-stânga.
A fost prima dată în acest sezon când am folosit același prim unsprezece în două etape consecutive.
Jocul
Arteta și-a făcut bine temele. Construcția și traseele lui De Zerbi au fost blocate de pressing-ul nostru inteligent, puține echipe având tupeul să preseze Brighton cum am făcut-o noi ieri.
„They start to open you up, they start to frustrate you and dominate with the ball. We didn’t allow that to happen today. We showed a lot of maturity and a lot of intelligence. This game against them required [us] to be really intelligent in certain areas. We’ve done that in a really good” (Arteta după meci)
M-am temut și de un punct nevralgic al nostru - lacunele fundașilor laterali - și de duelurile 1vs1 dintre Mitoma și White, respectiv Adingra și Zinchenko. Jocul nostru colectiv i-a făcut aproape invizibili pe cei doi din benzile lui Brighton, aceștia terminând partida cu cele mai slabe cifre ale sezonului.
Anihilând faza de atac a lui Brighton, a urmat un joc al răbdării. Am pus presiune și iar presiune, ratând ocazie după ocazie și gândindu-ne dacă nu cumva toate ocaziile astea se vor răzbuna…
Doar că dacă te aperi exact și pui suficientă presiune pe adversar, golul va veni. Dintr-un corner sau dintr-o fază bâlbâită, dar golul vine. Și așa a și fost. Un corner deviat greșit de Van Hecke a dus mingea la Jesus care a marcat cu poarta (aproape) goală. A fost un gol venit suficient de devreme încât să nu începem să ne precipităm.
Ce mi-a plăcut
Pressing. Am făcut un pressing excelent în prima repriză, jucătorii făcând uneori un marcaj om la om. Am rămas uimit când îl vedeam pe Gabriel venind în pressing până în preajma careului advers.
Zinchenko. Cred în continuare că una din cheile jocului nostru e implicarea ucraineanului la construcție. Când reușește să primească în centru și să se întoarcă către poarta adversă, lucrurile devin mai ușoare pentru noi. Sezonul acesta Zinny a fost găsit mai greu de colegi acolo „între linii”, iar când primea balonul, juca mai temător decât ne obișnuise anul trecut, arătând mai multă reținere în joc. Cu Brighton, a prins una din acele zile excelente și ne-a arătat cât de important e pentru faza noastră de atac.
Brighton 0.00 xG la pauză, prima repriză fiind o lecție de pressing, poziționare și atitudine a lui Arsenal.
Kai Havertz. Pe cât de mult ne-au dezamăgit primele 2-3 luni ale lui Havertz, pe atât de mult ne bucură acum golurile sale. În continuare cred că germanul evoluează timorat și mai mult încearcă să evite greșelile personale decât să joace descătușat, iar asta îi afectează prestațiile. Traiectoria ascendentă a jocului său e însă vizibilă.
„Exteriorul” ăsta al lui Odegaard:
Ce nu mi-a plăcut
Lipsurile lui Rice, ca număr 6, la construcție. Nu mă înțelegeți greșit, cred că Rice e cel mai bun mijlocaș al nostru, dar discuția asta e mai mult legată de faptul că englezul are anumite deficiențe pe faza de construcție atunci când își asumă rolul de playmaker retras. Sunt multe potențiale pase filtrante pe care nu le vede. Au fost câteva exemple ieri cu Brighton, mai jos unul din startul meciului când a preferat o diagonală lungă în locul unei verticalizări către Zinchenko, liber în mijlocul jumătății adverse.
Banca de rezerve. Da, avem destui accidentați, dar mă uitam ieri la pauză pe lista rezervelor și cu excepția lui Trossard, nu vedeam pe nimeni capabil să vină cu un element surpriză de pe bancă. Bine că golul a venit suficient de devreme încât să nu începem să ne panicăm.
Martin Ødegaard în fața porții. Pe cât de inspirat a fost norvegianul în sezonul trecut, pe atât de neinspirat e în acest an, când pare că nu-și mai alege bine momentul șutului. Cu Brighton, de ziua lui, Ø a făcut un meci foarte bun, dar a fost (din nou) neinspirat în fața porții, având în câteva rânduri o atingere prea mult.
Relația lui Arteta cu arbitrii. E limpede că ambele părți nu se suportă. Spaniolul încearcă să-i ironizeze la fiecare ocazie, iar arbitrii îl vor taxa la fel de des. Da, arbitrii au făcut greșeli uriașe împotriva noastră în acest an, dar atitudinea lui Mikel nu poate decât să se întoarcă împotriva lui.
Următoarele cinci meciuri pentru Arsenal
Dacă trecem cu bine de deplasarea de sâmbăta viitoare de pe Anfield, ne așteaptă un traseu mai ușor în Premier League până în februarie.
Liverpool - Arsenal, sâmbătă 23 octombrie, 19:30
Arsenal - West Ham, joi 28 decembrie, 22:15
Fulham - Arsenal, duminică 31 decembrie, 16:00
Arsenal - Liverpool, duminică 7 ianuarie, 18:30 (FA Cup)
Arsenal - Crystal Palace, sâmbătă 20 ianuarie, 14:30
🔔 P.S. Azi la 13:00 e tragerea la sorți pentru optimile Ligii Campionilor, iar Arsenal poate pica cu una dintre FC Copenhaga, Inter, Lazio, RB Leipzig, Napoli, Porto sau Paris Saint-Germain.
🔴 Happy holidays & COYG! ⚪