O vară atipică
Fereastra de transferuri s-a deschis de mai mult de o lună, timp în care am trecut prin perioada aceea în care există o penurie de subiecte de discuție concrete și în presă se scrie mult și se inventează și mai mult.
Știu că multora le place să citească tot felul de fantezii despre Arsenal, dar de multe ori siteurile fac trafic pe seama unor invenții și noi ne consumăm timpul cu minciuni.
A fost o perioadă în care cluburile au comunicat puțin și implicit s-a inventat pe măsură.
“It’s a very different summer with the Euros and the Copa America. You can tell everything is a bit slower. The market and a lot of the constraints the new rules in place have caused clubs to be more aware and it’s a bit more delicate to do business in the way that we’ve done in the last few seasons.
“We’ve adapted to that and we still want to deliver what we want throughout the transfer window to have a much more competitive team and improve the squad in every area that we can.” (Mikel Arteta, 12 iulie 2024)
Invenții
În aproape două luni de la ultimul meci jucat de Arsenal, s-au scris atâtea aberații, încât îmi e rușine de
S-a scris că Arsenal face ceva nemaivăzut, renunțând la 22 de jucători din lot. (S-a omis faptul că cifra totală îi includea și pe cei din Academie și că pe acolo e media tuturor echipelor din Premier League) S-a scris bomabastic despre revoluția lui ARteta și despre cum 10 jucători importanți urmează să fie puși pe liber. În realitate, sunt aceeași jucători dead-wood de care clubul încearcă să se despartă în ultimii 2 ani.
Înainte de Euro 2024, Sesko spunea într-o conferință de presă că ar vrea să joace în Anglia, iar apoi toată presa a luat-o razna, scriind că e aproape de a semna cu noi. În realitate, slovenul și-a prelungit contractul cu RB Leipzig. Și lista poate continua...
Dacă stai să crezi tot ce se scrie despre Arsenal, ai putea crede că susținem cel mai activ club din Europa, dar în realitate e mai mult o goană după clickuri, nu una după jucători.
Mituri care se scriu despre transferurile lui Arsenal
Mitul nr.1: Arsenal va cheltui sume record
Cei de la Athletic scriau că se estimează că Arsenal va încasa în jur de 550 de milioane de lire în urma tuturor activităților din sezonul trecut, cu 100 de milioane mai mult decât cele din sezonulo 2022-23. Cifrele astea par amețitoare și lumea se așteaptă ca o bună parte să fie redistribuită în achiziția de jucători noi.
Lumea uită însă că Arsenal a terminat pe minus fiecare din ultimii patru ani financiari și că am avut pierderi care ne-au făcut susceptibili sancțiunilor FFP și doar faptul că regulamentul Financial Fair Play permite „deducerea” anumitor cheltuieli ne-a făcut să evităm vreo anchetă.
Lumea uită și că Arsenal a început perioada de transferuri cu 27 de milioane deja plătiți lui Brentford pentru transferul lui David Raya.
Mitul nr.2: Arsenal va schimba o mare parte din banca de rezerve
Am citit în multe locuri despre un așa zis squad overhaul pe care ar vrea Arsenal să-l facă. E ceva ce poate pare ușor de făcut la FIFA sau Football Manager și ceva mai greu de făcut în realitate. E clar că avem destui jucători cărora le-ar prinde bine o schimbare și nouă ne-ar prinde bine să încasăm sume consistente pe ei, dar în realitate nu e așa ușor de făcut.
Nu e ușor să vinzi bine când nu ești în poziție de putere și cumpărătorul știe că îți dorești să scapi de jucătorul X. Nu ai cum să cumperi o rezervă mai bună cu aceiași bani pe care-i încasezi pe un jucător de care vrei să scapi.
După plecarea lui Elneny, cei mai vechi jucători din lot au devenit Nelsson și Nketiah, ambii promovați la prima echipă în 2019.
Mitul nr.3: Vom face un upgrade la Ramsdale
S-a scris mult în ultimele săptămâni despre cum am avea nevoie de o rezervă mai bună și mai sigură decât Ramsdale. Mi-e greu să cred că există așa ceva, Aaron fiind o alternativă bună la Raya și un om de vestiar excelent.
Un portar la fel de valoros ca Ramsdale ar costa mult și mai mult ca sigur nici n-ar accepta să vină să fie rivalul celui care a câștigat Golden Glove în sezonul trecut.
Mitul nr.4: Facem mulți bani din vânzări.
Sumele încasate din vânzări de jucători sunt o problemă cu care Arsenal se confruntă de ani buni. Să nu uităm că transferul lui Ox la Liverpool încă reprezintă cea mai mare suma încasată de Arsenal pe un jucător, iar asta s-a întâmplat acum 7 ani… Al doilea cel mai scump jucător vândut de Arsenal e Nicholas Anelka, iar asta s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani!
E greu să scoți sume mari când cluburile știu că vrei să scapi neapărat de niște jucători. Într-o lume ideală, Arsenal ar putea să obțină peste 100 de milioane de euro pentru Kiwior, Lokonga, Fabio Vieira, Nketiah, Tierney sau Tavares, jucătorii care sunt cel mai aproape de despărțiri.
În realitate, e ceva mai greu. Lokonga și Tavares au fost cedați sub formă de împrumut în acest sezon, Sevilla respectiv Lazio obligându-se să plătească pentru ei abia în vara viitoare 12 respectiv 9 milioane de euro.
Clubul reușește cu greu să se debaraseze de jucătorii inutili, iar când o face, vinde în pierdere, sub cota jucătorilor respectivi. Balanța transferurilor (transfers net spend) n-arată prea bine în ultimele sezoane…
2023-24: -167,04 milioane euro
2022-23: -168,1 milioane euro
2021-22: -136 milioane euro
Da, sumele astea sunt cu minus. 🤕
Care sunt adevăratele priorități?
Charles Watts, un jurnalist apropiat de Arsenal (și care are o doză de credibilitate), spunea la începutul verii că vrem un vârf de atac, un mijlocaș central și un fundaș polivalent.
Încă de atunci mi s-a părut dezamăgitor că avem acealeași priorităti pe care le aveam și în ultimele două ferestre de transferuri. Încă vorbim de aceleași poziții cheie unde se pare că nu am găsit jucătorii care se ne mulțumească complet: vârf, LCM (număr 8), fundaș stânga.
Trei chestiuni importante care mi-ar plăcea să fie lămurite cât mai repede
🔒 punct fix pentru Havertz. Mi s-a părut că încercările lui Arteta de a-l integra pe Havertz la începutul sezonului și de a-l forța în linia de mijloc ne-au costat câteva puncte prețioase pe care le-am regretat la final.
Găsirea unei poziții fixe pentru Havertz ne-ar ajuta să focusăm pe următoarea prioritate: vârf sau număr 8 (în funcție de poziția bătută în cuie pentru german).
🪖 Backup pentru Saka. De câteva sezoane ne jucăm cu focul și îl suprasolicităm pe Little Chili. Mi-ar fi plăcut să aducem un vârf nou și să-l folosim pe Gabriel Jesus ca backup pentru Saka, mai ales după ce l-am văzut pe brazilian jucând excelent acolo acasă cu City în sezonul trecut.
❌ Daca mâine se rupe Saliba, cine joacă fundaș central-dreapta? White? Nu cumva s-ar crea un domino și s-ar schimba prea multe în echipă pentru o singură accidentare? Timber? Cât de reliable e olandezul pe un rol atât de important după o lungă absență și cu adversari mult mai puternici decât cei pe care îi întâlnea în Olanda în urmă cu doi ani?
Anul trecut ne-am mișcat destul de repde cu aducerile lui Havertz, Timber și Rice. Anul ăsta, poate și din cauza europeanului, ne-am mișcat mai greu, și nu putem decât să sperăm că aducerea întârziată a unui mijlocaș central (Merino?) și problemele noastre din acea zonă să nu ne coste din nou puncte în toamnă așa cum ne-au costat anul trecut.