Arsenal Women și aura fotbalului de care ne-am îndrăgostit când eram mici
I-am rugat pe Tim Stillman și Suzy Lycett să îmi explice cum reușește Arsenal Women să se apropie de cultura intimă a fotbalului britanic.
Când weekend-ul trecut Arsenal a strâns 60 160 de oameni în tribune la meciul din campionat cu Manchester United, multă lume a distribuit știrea, vorbind de un nou record stabilit de Arsenal Ladies în ceea ce privește audiența la un meci din Women Super League.
De altfel, în acest sezon, media spectatorilor la meciurile Arsenal Ladies e de 31 428 de spectatori, peste media a 9 cluburi din Premier League.
Cei care urmăresc îndeaproape ceea ce se întâmplă în jurul echipei de la fotbal feminin, știu că e vorba de mai mult decât niște simple recorduri.
Arsenal Women reușește să-i facă pe suporteri să simtă un sentiment de apartenență la comunitate și să trăiască ceva ce e greu de perceput din exterior, care mai degrabă ține de cultura intimă a fotbalului britanic.
La asta au contribuit toți pilonii de bază din jurul unui echipe, atât conducerea, cât și jucătoarele și fanii, Arsenal Women fiind un exemplu pentru cum să dezvolți cu grijă cultura unui club de fotbal.
Poate că Chelsea Women e echipa cea mai puternică din lumea fotbalului feminin britanic, dar The Blues nu au reșit niciodată să joace cu casa închisă un meci din WSL. De ce? Pentru că Arsenal Women face lucrurile altfel.
Natalie Busher și Suzy Lycett sunt două fane ale lui Arsenal care au creat o platformă în care scriu și vorbesc cu suflet despre progresul social și sportiv pe care l-a făcut echipa de fotbal feminin a tunarilor și despre cum Arsenal le-a ajutat să regăsească mai bine ca persoane.
Suzy vorbește despre cum cu ajutorul Arsenal Women, a fost convertită dintr-o persoană introvertită într-una extrovertită. „Through football, I found my voice. Incidentally, I immediately lost it too.”
„I suffer from panic attacks in crowded places. I get incredibly anxious in social situations with new people. As I got older, it's lessened, but it's there. You'll understand, therefore, why watching football was never high on my list of potential hobbies. The noise, the mass of people, the aggression associated with the men's game. I have few friends that like football, and the thought of going on my own to watch a match live never crossed my mind.”
Suzy a început să meargă la meciuri abia la Europeanul de fotbal feminin găzduit de Anglia acum doi ani și a fost impresionată de atmosfera călduroasă din tribune și de pozitivitatea celor din jur.
Născută și crescută în nordul Londrei, Suzy a devenit curioasă să vadă și cum e atmosfera la un meci la nivel de club și i s-a părut că o partidă pe Meadow Park poate fi un bun început și ar putea fi mai puțin intimandantă. „When you're there, you realise you're part of something. Everyone is together, backing their team.”
Arsenal a învins-o atunci cu 4-0 pe Brighton, după meci Suzy a stat de vorbă chiar cu Beth Mead, iar de aici nu a mai fost cale de întors. Și-a luat bilet la următorul meci și tot așa, ajungând acum să meargă chiar și în deplasări.
”I'm not saying that I find all social situations easy now, but they seem less daunting. I'm now in the thick of it at games. I've learned to take more confidence in myself, and find my voice - both through singing and putting myself in social situations I would have previously avoided. ”
E ceva ce îmi spunea și Tim Stillman de la Arseblog, care a fost amabil să-mi împărtășească două-trei vorbe pe X. Tim a redescoperit bucuria de a merge la meciurile lui Arsenal odată cu creșterea în popularitate a echipei de fete și spune că a găsit oportunitatea perfectă de a clădi o conexiune și mai bună cu fiica sa.
”When the ladies are playing, matchdays are something else. You feel more unity within the fan base; in general, there is a warmer feeling in the air. You see a lot of people coming to the game with their families, lots of kids, and a lot of excitement around the Emirates. I love it! ”
Cu un fotbal modern în care mașinăriile de marketing ale cluburilor storc de bani consumatorii suporterii, cu tot mai mult hiper-partizanat în rândul fanilor, cu marea de suporteri împărțită în tabere pro sau contra X sau Y, cu frustrări tot mai mari datorită accesului tot mai greu la bilete și cu o barieră între fani și jucători, nu e de mirare că s-a creat o oportunitate pentru echipa de fete.
Arsenal Women umple pentru mulți toate golurile lăsate de experiența match-day-ului de la băieți. E locul acela pentru care găsești cu ușurință bilet, unde vii mai relaxat și unde te bucuri de întreaga experiență de meci per se, alături de familie și de cei cu care împarți aceleași valori. Un loc în care rezultatul e important, dar nu atât de important ca experiența de a-ți face amintiri alături de cei dragi. Nu despre asta ar fi trebuit să fie fotbalul?
Pentru mulți, cum a fost și pentru Suzy Lycett, totul a început cu un simplu meci de fotbal, dar ceea ce a făcut-o să fie fidelă au fost oamenii din jur, nu ceea ce se întâmplă pe teren.
„Initially it was purely for the football and then obviously I grew a bit more of a friendship base around that which made it even better. Once I became friends with a fellow supporter, I just got the bug and it was it and I just loved it and it didn't matter, the travelling or anything, it's the whole thing. It's the games. It's before the games, it's after the games. It's what we do in between games. I've loved every part of it and it's just really grown.”
Nu mă înțelegeți greșit, nu cred că lumea ar trebui să se indepărteze de echipa băieților, dar felul în care Arsenal Women și-a crescut popularitatea e o adevărată lecție pentru orice club de fotbal din lume.
Citește și:
Tot pe tunarsenal.ro, poți citi despre cum popularitatea echipei Arsenal Women a explodat în ultimii doi ani.
Pe WeLoveSport.ro, Andreea a vorbit cu Miru despre visuri împlinite, fulare dăruite, Arsenal Men & Women și finala de campionat european cu cea mai mare prezență la meci până acum, indiferent de gen: 87.192 de suporteri pe Wembley. Femeile pot face orice. Un moment istoric și un vis pornit de pe Otopeni.