Tunarsenal.ro - review de final de sezon
Dacă urmărești echipa asta pentru ceva mai mult decât niște victorii, puncte și trofee câștigate, e posibil ca sezonul ăsta să te fi făcut mai mândru decât oricare altul.
Am început prima etapă cu gândul de a fi cât mai imprevizibili în acest sezon și de a avea un control mai bun al meciurilor decât în anul precedent. Am etalat în prima etapă un 3-1-3-3 cu Nottingham Forest care era atât de greu de „citit” chiar și de noi. Apoi au urmat accidentările versatililor Timber și Partey, iar Arteta parcă a apăsat combinația Ctrl+Z, iar Arsenal a făcut Undo la așezarea din stagiunea trecută. Ceea ce poate n-a fost un lucru rău.
Am pornit mai greu, dar apoi știți bine ce a urmat, recordurile acestui sezon fiind distribuite peste tot în ultimele zile. 28 de victorii în 38 de etape, 91 de goluri marcate și 29 primite.
Acum ca s-au mai potolit emoțiile ultimei etape, trec în revistă câteva lucruri cu care rămânem după un an în care Arsenal a fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului.
Player of the Season
Din acel grup de bază format din 14-15 jucători, cu excepția lui Jesus, Zinchenko sau Martinelli, toți au urcat la nivelul următor în acest sezon.
E dificil să alegi jucătorul sezonului la Arsenal dintre Bukayo Saka, William Saliba, Gabrial Magalhaes, Ben White sau Declan Rice, toți livrând constant pe parcusul stagiunii.
Totuși, cred că anul ăsta am avut un plus de constanța, valoare și motivație, iar asta s-a datorat unui implant din vara trecută care s-a potrivit ca mănușă în grupul nostru: Declan Rice, un caz rar de jucător care face ca o sumă de transfer de 100 milioane de lire să pară bine meritată.
Young Player of the Season
Știu că Saka sau Saliba încă se mai încadrează în astfel de categorii, dar în ochii noștri ei sunt jucători maturi de multă vreme.
Lipsa de promovare a celor din academie e unul din minusurile lui Arteta în acest sezon, dar în același timp lui Mertesacker îi e greu să-l tragă de mânecă pe spaniol după lupta dusă la titlu până în ultima etapă.
Dacă ar fi să recomand un tânăr din lotul lui Arsenal, acela ar fi atacantul Mika Biereth, care a fost împrumutat în acest sezon.
Most Improved Player
Gabriel Magalhaes? Brazilianul se gândea să plece la începutul sezonului și era frustrat că a stat pe bancă în trei meciuri la rând, Arteta punând punct recordului său de 73 de meciuri consecutive ca titular la Arsenal. A reintrat ca titular și a făcut pe toată lumea să spună că parteneriatul cu Saliba reprezintă cel mai bun cuplu de fundași centrali din Premier League.
Kai Havertz? Germanul a jucat modest în primele săptămâni, a fost incomodat de rolul din partea stânga (LCM) și era vizibil că are nevoie să se acomodeze cu traseele de joc ale lui Arsenal. Ar fi avut toate motivele să fie bosumflat după primele luni la Arsenal, am fi putut să-l vedem fără chef pe banca de rezerve sau să se plângă presei din Germania în pauzele internaționale. Nu a fost cazul, Havertz vorbind des despre cum și-a lăsat ego-ul de nume mare deoparte și s-a pus în slujba echipei. Germanul a venit cu ceva în plus și pare să fie acel team-player modest care face de multe ori ca întregul să fie mai mare decât suma părților care-l compun.
Best Transfer
Rar am avut ferestre de transferuri în care toți jucătorii aduși ne-au încântat pe teren. Am transferat puțini jucători, pe bani mulți și bine. Chiar și despre Jurrien Timber (care a fost titular doar în Supercupă și în prima etapă) suntem încrezători că se va dovedi a fi o mutare bună.
Un transfer excelent, uitat de mulți, a fost pentru mine vânzarea lui Balogun la AS Monaco. L-am urmărit destul pe Balo la echipele noastre de tineret și nu cred că avea calitatea de a deveni vreodată numărul nostru 9. A fost un caz rar în care Arsenal a făcut bine capitalizând pe seama unui jucător la momentul oportun.
Goal of the Season
Greu de ales dintr-o selecție de goluri frumoase pe care o găsiți aici. Țin minte că m-am bucurat cel mai tare la golul din prelungiri al lui Declan Rice cu Manchester United și la reușita lui Martinelli pe Emirates cu City. Dar am rămas impresionat de construcția fazei care a dus la golul lui Saka, acasă cu Liverpool.
Assist of the Season
Mă tot gândeam la diagonala lui Havertz pentru Saka pe White Hart Lane sau la centrările la bara a doua ale lui Saka pentru Trossard sau Havertz, dar apoi mi-am amintit de pasa genială a lui Odegaard pentru Havertz, la primul gol al germanului împotriva lui Chelsea.
Save of the Season
Raya a avut câteva intervenții excelente anul ăsta, dar mi-e greu să uit intervenția lui Zinchenko din deplasarea de la Brentford, la scorul de 0-0. Da, Zinny ne-a costat cu câteva inexactități în acest an, dar pentru fiecare gafă există câte o respingere de pe linia porții. Mai mult, Adam de la Cannon Stats a cules niște date de la Opta care arătau că într-o selecție a celor mai greu de trecut fundași din Premier League, Zinchenko stă chiar decent.
Best Defensive Performance
18 clean-sheet-uri a reușit Arsenal în acest sezon, William Saliba impresionând în mai toate meciurile grele, fiind MOTM pe Etihad, Anfield și Old Trafford. Dar probabil, cea mai bună prestație a sa a fost pe Emirates cu City, când Erling Haaland a încheiat partida cu un indice xG de 0.00, o premieră pentru cariera norvegianului.
Unsung Hero
Martin Ødegaard. N-a mai avut cifrele din urmă cu o stagiune, dar a fost un sezon în care s-a văzut mai mult amprenta de căpitan. A alergat mai mult și a fost motorul care pornea și dirija pressingul nostru în fiecare meci.
Best Match of the Season
Victoria cu Manchester City din tur. Da, a fost un meci urât pentru spectatorii neutri, un meci ultra-tacticizat, ca o partidă de box în care garda s-a ținut bine și s-au împărțit puțini pumni. Dar Arsenal a avut nevoie de o astfel de victorie ca să devină mare. Ca să aibă încrederea că e echipă mare. Ca adversarii să o considere că e echipă mare. Indiferent de cât de chinuită e, jucătorii au nevoie de astfel de experiențe colective pentru a avea încredere că pot învinge astfel de adversari.
Best Moment of the Season
Victoria din deplasarea de la Brentford ne-a făcut pe mulți mai mândri decât alte victorii din meciuri cu miză mai mare și a fost un prim semn că se naște o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Reacția jucătorilor după fiecare greșeală făcută de Ramsdale și susținerea arătată de băieți la fiecare moment greu nu pot fi uitate ușor.
“It’s a joy as a manager to watch this reaction. You’ve got the players looking out for each other, encouraging each other, showing love to each other, it doesn’t get any better than that.” (Mikel Arteta după meciul cu Brentford)
Fan Favorite
Când lucrurile merg bine e ușor ca aproape toți jucătorii să fie pe placul fanilor, dar ceea ce s-a întâmplat cu Havertz e greu de explicat.
Deși a început slab sezonul și pentru câteva săptămâni (luni?) a jucat modest, atât jucătorii, cât și Arteta și chiar suporterii din tribune l-au încurajat și au tras de el până când germanul și-a dat drumul la joc. Iar amploarea pe care a luat-o chantul său e o altă poveste frumoasă a sezonului, „Kai Havertz scores again” fiind refrenul ultimului sfert de oră pe stadionul lui Bournemouth în toamna trecută, la primul său gol în tricoul lui Arsenal.
Best Goal Celebration
Anne Hathaway a devenit noua actriță favorită a tuturor fanilor Arsenal după ce nu s-a putut abține să nu se bucure la golul lui Trossard cu Wolves în timp ce dădea un interviu în turneul de promovare al celui mai recent film în care a jucat. “You know, a really fun fact: Anne Hathaway is a massive Arsenal supporter as well. I’m in a group chat with her family, who are all Arsenal supporters. [They’re] obsessed.” (Nicholas Galitzine)
Best Celebration
Sezonul a fost unul special pentru că au fost atâtea și atâtea povești mișto în jurul echipei. Carmen și Milo, cuplul care a fost surprins de camere dansând în tribună la finalul victoriei 5-0 cu Chelsea, reprezintă un bun simbol pentru ceea ce a trăit Arsenal în acest an. „Happiness is so contagious!”
Cei de la Men in Blazers i-au găsit pe cei doi și le-a aflat povestea. 👇
Comeback of the Season
N-am mai avut emoțiile acelui 3-2 cu Bournemouth din sezonul trecut, fiind în control în majoritatea momentelor. Dar revenirea de la 0-2 la 2-2 de pe Stamford Bridge a fost una specială și un semn că echipa asta va lupta până la capăt. Ceea ce a și făcut.
Best Youth Player (Academy)
Chido Martin Obi a dat o căruță de goluri la U-18, dar nivelul de acolo e unul scăzut, adevăratul test fiind la anul când ar trebui să-l vedem pe Chido în Premier League 2 / U-23.
Doar doi jucători din academie au bifat minute la echipa mare. E loc de mai bine…
Best Tactical Performance
Meciul cu Liverpool de pe Emirates a fost o victorie tactică a lui Arteta în fața lui Klopp, una recunoscută de german la conferința de presă de după meci. A fost și meciul care l-a făcut pe spaniol să continue cu această așezare până la final.
"It is difficult to prepare for what Arsenal did tonight. Havertz and Odegaard, more or less as double 10s. A 4-2-2-2." (Klopp)
Best Social Media Moment
„Abuelito”. David Raya a venit cu familia lărgită la prezentarea sa la Arsenal, iar clubul a aflat că bunicul său (91 de ani) e un vechi fan al lui Arsenal și a făcut un gest frumos de PR, făcându-i cadou un tricou și lăsându-l cu ochii în lacrimi după surpriza primită.
Most Frustratring Moments
Meciul cu Newcastle din tur și greșelile de arbitraj, pasivitatea arbitrilor la cotul în cap primit de Jorginho de la Bruno Guimares…
Best / Worst Tactical Decisions by the Manager
Cred că Arteta a jonglat foarte bine cu jucătorii rotiți pe postul de fundaș stânga. Kiwior a adus stabilitate când a intrat în echipă în ianuarie, iar Tomiyasu a continuat în aceeași notă. De partea cealaltă, nu cred că a fost prea inspirată utilizarea lui Havertz mijlocaș central-stânga la începutul sezonului și cred că tandemul Jorginho (nr. 6) - Rice (nr.8) putea fi încercată mult mai devreme.